• Tampereelle kohoaa allianssin voimin tulevaisuuden opiskelijakylä – SokoPro vastaa kokonaisvaltaisesti eri osapuolten tarpeisiin

    TOAS Hippos -allianssihankkeen tavoitteena on tukea opiskelijan elämää kohtuuhintaisilla, laadukkailla asunnoilla ja monipuolisilla palveluilla. Tampereen Kalevaan rakentuva kortteli on paljon muutakin. SokoPro on monivaiheisen hankkeen tiedonhallinnalle kriittinen työkalu.

    Tampereen Kalevassa kokonainen kortteli syntyy uudelleen, kun 1970- ja 1980-lukujen taitteessa rakennettu Hippostalo puretaan. Tilalle saadaan 35 000 kerrosneliötä, noin 650 asuntoa ja yli 800 asuinpaikkaa. Tampereen Opiskelija-asuntosäätiö TOASin hanke on paitsi sen historian suurin, myös Pohjois-Euroopan mittakaavassa merkittävä.

    TOAS Hippos vastaa noin kymmentä kerrostaloa, ja se on ensimmäinen Tampereella allianssimallilla toteutettu talonrakennuskohde. Suunnittelusta allianssissa vastaavat Granlund Tampere, Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen sekä A-Insinöörit Rakennuttaminen ja Suunnittelu, rakentamisesta puolestaan Hartela.

    Ajantasaiset versiot kaikkien osapuolten saavutettavissa

    Puhakan mukaan tiedonhallinnan merkitys on rakennushankkeessa kriittinen. Etenkin yhteistoiminnallisessa hankkeessa on elintärkeää, että tieto on osapuolten saavutettavissa ja lopulliset suunnitelmat ja työmaapäiväkirjat yhdessä paikassa, oikeassa muodossa. SokoProhon päädyttiin, sillä se oli allianssikumppaneille ennestään tuttu. Projektipankin piti vastata niin tilaajan, suunnittelijoiden kuin urakoitsijankin tarpeisiin.

    – Allianssilla oli tarve löytää kokonaisvaltainen projektien hallintajärjestelmä. Olemme olleet alusta asti mukana kehittämässä palvelua asiakaslähtöiseksi. Olemme yhdessä murrosvaiheessa, jossa asiakas siirtyy käyttämään SokoPron uutta versiota, Aripekka Härkönen Granolta sanoo.

    Täyden palvelun kortteliin tulee asuntojen lisäksi liiketilaa, toimistotilaa, yhteiskäyttötiloja sekä esimerkiksi päiväkoti, kauppa, kioski, ravintola ja kuntosali. Puhakan mukaan tilojen halutaan olevan luontevia kohtaamisille. Viihtyisissä pesulatiloissa voi esimerkiksi opiskella tai tehdä ryhmätyötä pyykkejä odotellessaan.

    Asuntojen korkean laadun ja varustetason sekä kohtuuhintaisen opiskelija-asumisen lisäksi keskiössä on elinkaaritehokkuus. Intohimoinen tavoite on myös tutkia puurakentamisen potentiaalia. Suunnittelua ohjaa RTS-ympäristösertifiointi.

    – Olemme tavoitteellisesti menossa kohti puurakentamista, rakentamisen ja käytön aikaisten hiilipäästöjen hillitsemistä ja niin sanotun hiilikädenjäljen hallintaa, Puhakka kertoo.

    – Silmiinpistävää on, että kaikki tutkitaan elinkaaren ja huollettavuuden kautta. Ei jäädä vain siihen, mikä on halvin ja simppelein rakentaa, vaan mikä on TOASille järkevää pitkällä aikavälillä, lisää Hartelan hankekehitysjohtaja ja allianssin projektipäällikkö Ville Rajakallio.

    Allianssimalliin päädyttiin, sillä se on omiaan monimutkaisissa hankkeissa, jotka vaativat yhteistä kehitystyötä. Allianssisopimus allekirjoitettiin viime marraskuussa, ja hankekehitysvaiheesta siirrytään pian kohti toteutussuunnittelua. Jos kaikki etenee suunnitellusti, tontilla rakennetaan vuosina 2021–2025.

    Monivaiheinen hanke haastaa dokumentinhallintaa

    A-Insinöörit Rakennuttamisen projektipäällikkö ja allianssin suunnitteluryhmän projektipäällikkö Sami Tomperi kertoo, että suunnitelmat ovat saaneet ääriviivansa ja jatkossa niitä tarkennetaan. Tällä hetkellä SokoPro toimiikin sijoituspaikkana suunnitelmille.

    – Tämän kokoisessa hankkeessa on oltava selvät sävelet siitä, mistä tieto on saatavilla ja missä muodossa. Olemme tehneet päätöksen, että emme tuki kenenkään sähköpostia, Tomperi sanoo.

    Rajakallio käyttää esimerkiksi hälytyksiä, joiden ansiosta hän saa tiedon, kun jokin suunnitelma valmistuu. Hankkeen monivaiheisuus on Rajakallion mukaan haaste dokumentinhallinnalle. Kerrostalot ja muita toiminnot suunnitellaan ja rakennetaan vaiheittain yhdelle tontille.

    – SokoPro on yksi hankkeen tärkeimmistä järjestelmistä. Jos sitä ei olisi, en ole vielä keksinyt, miten hallitsisimme versiomme. Viereisistä rakennuksista saattaa olla samanniminen kuva. Dokumenttien erottelu on avainasemassa, ja järjestelmä antaa meille siihen hyvät mahdollisuudet, Rajakallio kertoo.

    SokoProta käyttävät kaikki 70 hankkeessa työskentelevää ihmistä. Tuotannon tullessa mukaan määrä kasvaa satoihin. Osapuolille allianssihanke on ensimmäinen laatuaan, joten yhteistyö on poikinut uusia käytäntöjä. Kun tekeillä on ennenkuulumattoman kokoinen puurakentamisen kohde, ovat ratkaisutkin pitkälti uusia.

    – Ilman allianssin yhteistyötä ei olisi päästy tähän pisteeseen. Yhteistyöllä olemme saavuttaneet nykyisen tietoisuuden ja pystyneet työstämään ratkaisuja, Puhakka sanoo.

    Työmaavaiheessa SokoPron käyttö monipuolistuu

    Vielä allianssin käytössä on SokoPron nykyinen versio, mutta uuteen on tarkoitus siirtyä toteutussuunnitteluvaiheessa. Käyttöönottoa on jo alustettu, ja suunnittelun ja toteutuksen aikana projektipankin työkalujen hyödyntäminen monipuolistuu.

    – Toimittajana meille on iso asia, että hankkeen lähtiessä täydellä höyryllä liikkeelle siirrämme aineiston uuteen SokoPro 2.0 -versioon. Toteutusmalli tekee projektista haastavan ja toimittajalle erittäin mielenkiintoisen, Härkönen kiittää.

    Uudessa versiossa 3D-malleja voi pyörittää SokoPron sisällä ja kilpailutus- ja laadunhallintatyökalut ovat entistä kehittyneempiä. Esimerkiksi työmaakokokuksissa malleja voi katsella suoraan SokoProssa avaamatta ulkoisia ohjelmia.

    Tarkoituksenmukainen ja helppo käyttää, se on allianssin osapuolten yhteinen tuomio SokoProsta. Tomperi uskoo, että uusi versio tuo allianssin käyttöön hyödyllisiä toiminnallisuuksia.

    – A-Insinööreillä on rakennuttamisen puolella ylläpitovastuu SokoProsta. Demoversioiden perusteella voi sanoa, että ylläpito sujuvoituu, Tomperi kertoo.

    Tulevaisuuden SokoPron ytimessä on rajapinta-ajattelu. Yhdellä kirjautumisella SokoProhon pääsee käsiksi aineistoihin, pöytäkirjoihin, malleihin ja suunnitelmiin, mutta myös muihin ohjelmiin.

    – Uusista ominaisuuksista pidän erityisesti siitä, että tiedoston tai tietomallin saa auki ilman muita työkaluja. Minun kaltaiselleni katselijaosapuolelle se on tärkeää, Rajakallio sanoo.

    Lähitulevaisuudessa siintää opiskelija-asumisen maamerkki

    Härkönen on kiitollinen konkreettisista kehitysehdotuksista, joita allianssin osapuolet ovat antaneet. Yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää myös uuden version kehittämiselle.

    – Allianssin osapuolet ovat aktiivisesti tarkentaneet kehityssuuntiamme. Yhteistyö on toimivaa ja eteenpäin katsovaa sekä vuorovaikutus molemminpuolista, ja toivon, että saamme heistä pitkäaikaisia kumppaneita, Härkönen sanoo.

    Rajakallio kehuu helppoa ja hyvää yhteistyötä sekä sitä, että asiakas otetaan sopivan vakavasti. Idea tai ehdotus otetaan aina vastaan ja tutkitaan.

    – Yleensä yhteyshenkilön saa myös aina kiinni, kun tarvitsee, mikä ei nykypäivänä ole automaatio, hän lisää.

    Allianssin osapuolet odottavat nyt pääsyä tositoimiin. Samalla testiin pääsee myös SokoPron uusi versio. Ennen pitkää saadaan keskellä tiivistä kaupunkia ihailla täysin uutta opiskelija-asumisen konseptia.

     

     

    – Hippos on tulevaisuuden laadukkaan ja kohtuuhintaisen opiskelija-asumisen lippulaiva. Isossa hankkeessa voimme tarjota palvelukokonaisuuden, jollaista yksittäisissä pienissä kohteissa ei välttämättä voisi toteuttaa, TOASin hankekehitysjohtaja Juhani Puhakka kertoo.

    Valmiina aloittamaan?

    SokoPro tarjoaa yksinkertaisen ja turvallisen tavan työskennellä digitaalisella aikakaudella

    Kirjaudu Ota yhteyttä